Programma

 

Concours

 

Educatie

 
De winnaars van TROMP 2016

Nieuws & Artikelen

De winnaars van TROMP 2016

Eindhoven, 27 november 2016

Emil Kuyumcuyan winnaar TROMP 2016

Dan deSimone wint 2e prijs en publieksprijs, Sven Hoscheit wint 3e prijs en persprijs

Prijswinnaars TROMP International Percussion Competition Eindhoven 2016:

  • Eerste prijs, € 15.000: Emil Kuyumcuyan (Kroatië/Turkije);
  • Tweede prijs, € 10.000: Dan deSimone (VS);
  • Derde prijs,  € 7.000: Sven Hoscheit (Luxemburg);
  • Willem Vos Prijs, voor de beste uitvoering van een compositie van een Nederlandse componist, € 500: Noè Rodrigo Gisbert (Spanje);
  • Persprijs, € 2.000: Sven Hoscheit (Luxemburg);
  • Vrienden van TROMP publieksprijs, € 3.000: Dan deSimone (VS);
  • De Annelie, de jeugdjury kiest voor De Annelie een eigen winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP € 1.000: Bartek Miler (Polen).
  • Compositiewedstrijd € 1.500: Nikos Kokolakis  (Griekenland) voor zijn compoistie Stream for Marimba, uitgevoerd door Jonathan Bonny (België)


De 23-jarige Emil Kuyumcuyan, van Kroatisch Turkse afkomst, won zondagmiddag de eerste prijs van de TROMP International Percussion Competition 2016 in Muziekgebouw Eindhoven. “A deep interpretation after deep research. Very convincing playing”, aldus de vakjury. Publieksfavoriet Dan deSimone uit de Verenigde Staten won naast de tweede prijs ook de Vrienden van TROMP publieksprijs. Voor de persjury gaf het solostuk dat de tevens derde prijswinnaar Sven Hoscheit uit Luxemburg speelde de doorslag, hij “liet zijn slagwerk daadwerkelijk zingen”. Leden van de persjury waren Pablo Cabenda (Volkskrant), Erk Willemsen (Slagwerkkrant) en voorzitter René van Peer (ED). Als nieuwe TROMP laureaat treedt Emil Kuyumcuyan op donderdag 8 december op met zijn uitvoering van finalewerk Time Passages van Glenn Kotche met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Sinds 18 november streden 25 toptalenten in twee rondes en een halve finale om de drie plekken in de beslissende finale. De deelnemers werden elke ronde geselecteerd door een internationale vakjury bestaande uit Christian Dierstein (Duitsland), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Yi-Ping Yang (Taiwan), Nancy Zeltsman (Verenigde Staten) en juryvoorzitter Lucas Vis (Nederland). De jeugdjury maakte zijn winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, donderdagavond al bekend. Zij reikten De Annelie, vernoemd naar erebestuurslid Annelie Gelijns-Tromp, dochter van oprichter Th. Tromp, uit aan Bartek Miler uit Polen. Noè Rodrigo Gisbert uit Spanje won de Willem Vos Prijs ter waarde van € 500 voor de beste uitvoering van een Nederlands werk in de tweede ronde met zijn interpretatie van Totem I & Totem II van Arnold Marinissen. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma. 

Emil Kuyumcuyan
Emil Kuyumcuyan (1993) van Kroatisch Turkse afkomst, maar woonachtig in Duitsland, studeerde aan de Mimar Sinan Üniversitesi in Istanboel bij Mehmet Sökmen. Vervolgens studeerde hij bij Marta Klimasara aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart en nu aan het Lyon CNSMD bij Jean Geoffroy. Emil ontving een studiebeurs van de Yamaha Foundation Europe, de Kunststiftung Baden-Württemberg en een Deutschland- stipendium. Hij nam ook deel aan de Lucerne Festival Academy, speelde in Festival Musica in Straatsburg en de Biënnale van Venetië. In de Stockholm International Music Competition won hij in 2014 de eerste prijs. In de International Percussion Competition Luxembourg (ICPL) won hij in 2012 met het Talking Drums Trio de derde prijs en sinds 2016 speelt hij met ICPL eerste prijswinnaar Daidalos Quartet.

Foto's

 

Video's