Programma

 

Concours

 

Educatie

 

Bekijk de hele Finale terug op Youtube!

Prijzen en winnaars

v.l.n.r.: Dan deSimone, Sven Hoscheit, Emil Kuyumcuyan, Noè Rodrigo Gisbert, Bartek Miler © Claudia Hansen Photography / TROMP Percussion Eindhoven. All rights reserved.

Eerste Prijs, € 15.000:
Emil Kuyumcuyan (Kroatië/Turkije);

Tweede Prijs, € 10.000:
Dan deSimone (VS);

Derde Prijs,  € 7.000:
Sven Hoscheit (Luxemburg);

Willem Vos Prijs, voor de beste uitvoering van een compositie van een Nederlandse componist, € 500:
Noè Rodrigo Gisbert (Spanje);

Vrienden van TROMP publieksprijs, € 3.000:
Dan deSimone (VS);

Persprijs, € 2.000:
Sven Hoscheit (Luxemburg);
Uitgereikt door: René van Peer (juryvoorzitter, Eindhovens Dagblad), Pablo Cabenda (Volkskrant) en Erk Willemsen (Slagwerkkrant);

'De Annelie', de jeugdjury kiest voor De Annelie haar eigen winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP € 1.000:
Bartek Miler (Polen).

Leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven vormden samen de jeugd jury: Celeste Koster, Tijmen Meertens, Pim van Vroonhoven, Freek van den Oetelaar, Matthia Berkens.

Compositiewedstrijd € 1.500: Nikos Kokolakis (Griekenland) voor zijn compoistie Stream for Marimba, uitgevoerd door Jonathan Bonny (België)


Concours 2016

De 23-jarige Emil Kuyumcuyan, van Kroatisch Turkse afkomst, won zondagmiddag 27 november de eerste prijs van de TROMP International Percussion Competition 2016 in Muziekgebouw Eindhoven. “A deep interpretation after deep research. Very convincing playing”, aldus de vakjury. Publieksfavoriet Dan deSimone uit de Verenigde Staten won naast de tweede prijs ook de Vrienden van TROMP publieksprijs. Voor de persjury gaf het solostuk dat de tevens derde prijswinnaar Sven Hoscheit uit Luxemburg speelde de doorslag, hij “liet zijn slagwerk daadwerkelijk zingen”. Leden van de persjury waren Pablo Cabenda (Volkskrant), Erk Willemsen (Slagwerkkrant) en voorzitter René van Peer (ED). Als nieuwe TROMP laureaat treedt Emil Kuyumcuyan op donderdag 8 december op met zijn uitvoering van finalewerk Time Passages van Glenn Kotche met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag in Muziekgebouw aan ’t IJ.

De jeugdjury maakte zijn winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, donderdagavond 24 november al bekend. Zij reikten De Annelie, vernoemd naar erebestuurslid Annelie Gelijns-Tromp, dochter van oprichter Th. Tromp, uit aan Bartek Miler uit Polen. Noè Rodrigo Gisbert uit Spanje won de Willem Vos Prijs ter waarde van € 500 voor de beste uitvoering van een Nederlands werk in de tweede ronde met zijn interpretatie van Totem I & Totem II van Arnold Marinissen. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

Deelnemers & jury

Sinds 18 november 2016 streden 25 toptalenten in twee rondes en een halve finale om de drie plekken in de beslissende finale. De deelnemers werden elke ronde geselecteerd door een internationale vakjury bestaande uit Christian Dierstein (Duitsland), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Yi-Ping Yang (Taiwan), Nancy Zeltsman (Verenigde Staten) en juryvoorzitter Lucas Vis (Nederland).  Een flinke kluis: naast een record aantal inschrijvingen was ook het niveau wederom hoog. Een resultaat dat mede te danken is aan de Repertoire Days met masterclasses van juryleden en laureaten in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou en Tokio.

Bekijk alle deelnemers van het concours op alfabetische volgorde.

Bekijk de juryleden.

Foto's

 

Video's