Evenementen

09 nov 2018
TROMP Opening Night: Marching & Breakin'

TROMP Opening Night: Marching & Breakin'

20:15

Muziekgebouw Eindhoven

€ 28 | € 20

Martin Grubinger, Dominique Vleeshouwers, Emil Kuyumcuyan, Andrey Doynikov, Rachel Zhang, Harmonie St. Michaël van Thorn, The Ruggeds

dirigenten: Ivan Meylemans, Erik Somers
regie: Caecilia Thunnissen, scenografie: Clement&Sanou

Marching & Breakin'

Vrijdag 9 november 2018: één avond die de brug sloeg tussen klassieke muziek en urban straatcultuur . In de Opening Night van het internationale TROMP slagwerkconcours en -festival in Eindhoven, werkten de Nederlandse percussievirtuoos Dominique Vleeshouwers en de toonaangevende Oostenrijkse slagwerksolist Martin Grubinger samen met Eindhoven's breakdancegroep The Ruggeds en Harmonie St. Michaël van Thorn, winnaar van het Europees Kampioenschap voor blazersorkesten. Samen maakten ze breakdance tot ballet, toverden ze een traditionele Nederlandse harmonie om tot een hiphoporkest en lieten ze intiem klassieke slagwerk geleidelijk transformeren tot energieke beats die de Grote Zaal van Muziekgebouw Eindhoven vulden.

Programma:

Jo Jochems - Limburgse Jagersmars
Bart Picqueur - Mutations (deel 2)
Dominique Vleeshouwers - Marching & Breakin’ Drumline wereldpremière (met Danny Joosten, Job van Duijnhoven, Lola Mlacnik & Agostinho Sequeira)
Jesse Sieff - Chopstakovich (arr. Erik Somers)
Jacob ter Veldhuis - Goldrush Concerto(deel 1, arr. Erik Somers)
Vincent Houdijk - Mapa wereldpremière
Avner Dorman - Spices (deel 1 uit Spices, Perfumes, Toxins!)
Saltarello (geïmproviseerde straatmuziek uit de 13e - 16e eeuw, arr. Erik Somers
Ernesto Lecuona - Andalucia &Gitanerias (arr. Tom Schippers)
Pancho Vladigerov - Danses Bulgares Op. 23 (arr. Tom Schippers)
Mahalai Rai Banda - Mahalageasca (arr. Erik Somers)
Steve Reich - Nagoya Marimba’s
Wosenku
(Afrikaanse traditional, arr. Willem van Merwijk)
Geïmproviseerde dance battle
Y’sKid & Jelle Verstraten - March in November wereldpremière

"Een avond waarbij we de oude en nieuwe Nederlandse straatcultuur verkennen en een plek waar westerse klassieke muziek en straatmuziek van over de hele wereld elkaar ontmoeten.
Dit vat min of meer dit project Marching & Breakin ' samen, een van de grootste uitdagingen in mijn carrière tot nu toe.

Marching & Breaking' begon allemaal in de straten van Senegal. Op de eerste avond in Dakar deden we al mee aan een straatfeest vol met drummers, dansers en honderden mensen. Ik had geen flauw idee hoe ik deze muziek moest spelen, maar onze leraar lachte naar me en zei: "Speel gewoon, welkom in Dakar." En de drummers leken allemaal stressvrij: ze spelen, ze verdienen geld, ze geven het uit, en dan komt de volgende dag. Zo simpel ligt dat.

Nadat ik thuiskwam van deze reis, bleef ik nadenken waarom we deze gekke, drukke manier van leven hebben gecreëerd, en waarom velen van ons soms vast komen te zitten in onze eigen gedachten. Ik realiseerde me dat het fysieke van drummen en dansen in Senegal me hielp om energie vrij te maken en me meer geaard te voelen. Mensen ontmoeten tijdens het maken van muziek en het dansen op straat, inspireerde me om te genieten van het leven in het hier en nu. Ik begon me af te vragen wat de straatcultuur van Nederland was, en of dat me dat levendige gevoel terug kon geven dat ik in Senegal vond en waarvan ik hoop dat je dat vanavond zult ervaren.

Maar Marching & Breakin' gaat niet alleen over het naast elkaar plaatsen van de oude en de nieuwe straatcultuur van Nederland. Het gaat ook over professionele muzikanten die deze prachtige Harmonie ontmoeten, samenwerken met de coolste Breakdance-crew, samenwerken met een professionele regisseur en super-creatieve scenografen, componisten, arrangeurs en op het hoog niveau presterende amateurmuzikanten. Het biedt een platform waar verschillende groepen in de samenleving elkaar ontmoeten en elkaars leven verrijken door samen te werken en naar elkaar te luisteren.

Om Marching & Breakin' in deze zaal tijdens de TROMP Opening Night te mogen presenteren is een grote eer; vier jaar geleden trad ik op in dezelfde prachtige concertzaal in de Finale van het TROMP concours 2014, en sindsdien is deze locatie een tweede thuis voor mij geworden. Ik heb elke minuut gekoesterd van het werken aan dit project sinds dag 1, en ik ben erg blij dat je vanavond getuige zult zijn van het resultaat van een geweldig team dat maandenlang aan dit project heeft gewerkt.

Ik wil graag iedereen bedanken die deze reis met mij heeft meegemaakt, en Muziekgebouw Eindhoven en TROMP voor het mogelijk maken van dit geweldige project.

Geniet en heb een geweldige avond!"

Dominique Vleeshouwers
concept & script

 


Download de volledige programmatoelichting als .pdf.

Met dank aan:

Provincie Noord-Brabant

EMOVES Festival

Adams Musical Instruments

Muziekgebouw Eindhoven

 

 

 

 

 

 

 

TROMP Opening Night: Marching & Breakin'

Deel dit event

TROMP has a growing list of excellent

winners