Programma

 

Concours

 

Educatie

 

Een belangrijk onderdeel van TROMP Percussion Eindhoven is de opdrachtcompositie van een toonaangevend componist. Voorgaande edities werden onderstaande composities speciaal voor het TROMP concours geschreven:

2000    Louis Andriessen | Woodpecker
2002    Kevin Volans | Trumpet & String Quartet 2*
2006    Jacob ter Veldhuis | Barracuda Concerto
2008    Steve Martland | Starry Night*
2010    Michael Torke | Mojave*
2012    Joey Roukens | Beat Mutations
2012    Nico Muhly | Double Standard
2014    Bryce Dessner | Tromp Miniature
2014    Louis Andriessen | Tapdance
2016    Robin de RaaffContradictie V
2016    Glenn KotcheTime Passages*

* De compositie van deze verplichte werken werd mede mogelijk gemaakt door de Eduard van Beinum Stichting.

Compositieopdrachten

TROMP Percussion Eindhoven creëert kansen en een podium voor jonge getalenteerde slagwerkers uit de hele wereld, maar ook voor slagwerk in het algemeen. Met compositieopdrachten aan toonaangevende componisten blijft TROMP het nog jonge repertoire voor klassiek soloslagwerk iedere editie vernieuwen en verrijken. 

De afgelopen vijftien jaar schreven onder meer Louis Andriessen, Bryce Dessner, Nico Muhly, Joey Roukens, Michael Torke, Steve Martland en Jacob ter Veldhuis nieuwe composities voor slagwerk in opdracht van TROMP. Enkele van die werken zijn inmiddels opgenomen in de keuzelijst van verplicht repertoire voor het concours. 

Daníel Bjarnason componeert het nieuwe verplichte werk voor de Finale van het TROMP concours in 2018, dat door de drie finalisten wordt gespeeld. Bjarnason is een multitalent, componist, dirigent en curator en werkt met zowel indiebands (Sigur Rós, Efterklang) als orkesten als het Los Angeles Philharmonic. Daníel Bjarnason is composer-in-residence bij Muziekgebouw Eindhoven. http://danielbjarnason.net/

Mayke Nas schrijft het nieuwe verplichte werk voor soloslagwerk voor de Halve Finale van het TROMP concours in 2018. Van 2016 t/m 2018 is Mayke Nas Componist des Vaderlands. Ze ontving opdrachten van o.a. Slagwerk Den Haag, Koninklijk Concertgebouw Orkest en Eighth Blackbird en ze werd onderscheiden met de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs 2003, Anjer Muziekprijs 2005 en de Kees van Baarenprijs 2015. In het seizoen 2011-2012 was Mayke Nas artist-in-residence van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD.

Nieuwe composities in de 2e Ronde
Nieuw toegevoegd aan het repertoire voor de tweede ronde van het TROMP concours voor 2018 is An Index of Wood van Anthony Fiumara, in opdracht van en opgedragen aan TROMP laureaat Ramon Lormans. In 2016 zijn Solo for marimba door componist Aart Strootman (Gaudeamus Award 2017) en Totem I en Totem II van de internationaal gerenommeerde slagwerker Arnold Marinissen toegevoegd.

Compositieopdrachten TROMP 2016

 

Glenn Kotche - Time Passages
Glenn Kotche schreef het nieuwe verplichte finalewerk voor het TROMP concours in 2016, dat door de drie finalisten met Asko | Schönberg en Slagwerk Den Haag in première werd gebracht. Als componist en slagwerker begeeft Glenn Kotche zich zowel in de gecomponeerde muziek als in de indie pop en talrijke gebieden daartussen. Kotche manifesteert zich als een creatieve veelvraat die het beste van verschillende artistieke werelden met elkaar weet te verbinden en keer op keer weet te verrijken. Van installaties opgebouwd uit ‘found sound’ tot composities voor ensembles als het Kronos Quartet en Eighth Blackbird. En van samenwerkingsprojecten met John Luther Adams tot zijn werk als drummer bij Wilco, één van ’s werelds meest invloedrijke indie rockbands.

De compositie van het verplichte finalewerk door Glenn Kotche werd mede mogelijk gemaakt door de Eduard van Beinum Stichting.

Robin de Raaff - Contradictie V 
Robin de Raaff componeerde Contradictie V, het verplichte werk voor de Halve Finale voor multiple percussion solo set-up. Het Percussion Concerto voor soloslagwerker en ensemble van deze Nederlandse componist oogstte in 2013 lof tot in de New York Times. Eerder schreef hij onder meer composities in opdracht van de Nationale Opera en het Holland Festival.

 

Compositieopdrachten TROMP 2014

 

TROMP Miniature | Bryce Dessner
Bryce Dessner is drie seizoenen lang als composer in residence verbonden aan Muziekgebouw Eindhoven. Tromp Miniature voor marimba en crotales componeerde hij als verplicht werk voor de negen halvefinalisten. Een echte ‘Dessner’ met stuwende, syncopische ritmes en een bezwerend einde, waarin de hoofdrol wordt opgeëist door de indringende klank van de crotales.

Tapdance | Louis Andriessen
Louis Andriessen zet zijn 75ste verjaardag luister bij met het speciaal voor de TROMP 2014 Finale geschreven Tapdance, een concert geïnspireerd op de bigband- en tapdancecultuur uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Het ongeveer 15 minuten durende stuk bestaat uit slechts één deel, maar daarbinnen focuste Andriessen op drie secties. ‘De eerste is puur ritmisch, met Charleston-patronen. De tweede, een toccata voor marimbasolo, introduceert toonhoogte. In het langzame slotgedeelte speelt de solist alleen pauken’, aldus Andriessen.

Foto's

 

Video's