Jury

Martin Grubinger

Lives in:
Oostenrijk

Martin Grubinger

Het repertoire van de Oostenrijkse multi-percussionist Martin Grubinger is buitengewoon breed en gaat van solowerken en kamermuziek met partners als zijn eigen Percussive Planet Ensemble, tot concerto's. Zijn enorme enthousiasme, technische perfectie en muzikale veelzijdigheid maken zijn uitvoeringen een beleving die je meegemaakt moet hebben.

Grubinger werd o.a. uitgenodigd voor het Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, SWR Sinfonieorchester, WDR Sinfonieorchester Köln, Orchestre Philharmonique de Radio France en Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Dit jaar werkt hij met de Dresdner Philharmonie en hun chef-dirigent Michael Sanderling en met de Wiener Symphonikern en Gustavo Gimeno. Er wordt een groeiend aantal werken speciaal voor Grubinger geschreven, waaronder Avner Dorman's Frozen in Time (2007) en Friedrich Cerha's Concerto (2008), uitgevoerd en opgenomen met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Peter Eötvös op Kairos, net als Tan Dun's concerto, Tears of Nature (2012). In de lente van 2014 vond de Duitse première plaats van Eötvös' Speaking Drums met het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van de componist.

Martin Grubinger won o.a. de Bernstein Award van het Schleswig Holstein Musik Festival en de prestigieuze Jeunesses Musicales' Würth-prijs. Grubinger's eerste cd Drums 'n' Chant werd snel gevolgd door een live opname van The Percussive Planet op DVD, beiden voor Deutsche Grammophon. Hij heeft sindsdien een aantal projecten voor diverse labels geregistreerd.

Foto: Felix-Broede