TROMP Educatieprojecten

Ontdek de wereld van slagwerk en percussie in onze educatieprojecten voor compositiestudenten en leerlingen ut het basis- en middelbaar onderwijs.

 

TROMP Percussion Eindhoven maakt zich sterk voor de ontwikkeling van slagwerkers, repertoire en nieuwe aanwas van talenten in de dop. Voor de educatieve activiteiten werkt TROMP samen met CKE, Culturix, Cultuurstation, Fort van de Verbeelding, Kekketek, Percussion Friends en Percussie-Bussie. Daarnaast begeeft TROMP zich binnen een netwerk van slagwerkdocenten aan muziekscholen en wereldwijde conservatoria.

 

Educatieve projecten

Neem contact op met TROMP voor meer informatie over de projecten en hun beschikbaarheid.


Rhythmix

TROMP 2018 presenteerde een muzikale live show vol actie en reactie én vele mooie luistermomenten met muziek van fantastische componisten als Ravel, Sjostakovitsj en Kabalevski. Het concert dompelde leerlingen onder in de uitdagende wereld van het grote klassieke symfonieorkest en de ritmische gedrevenheid van Percossa. Omdat onze jonge concertbezoekers een actieve bijdrage leverden aan het concert was een goede muzikale voorbereiding op school een absolute voorwaarde. Dat kon met het digitale lesmateriaal dat bestond uit filmpjes van de dirigent en de spelers van Percossa: lekker meezingen met het lied Uptown Funk en de tune van de quiz, of volop meebewegen met bodypercussie.

In het kader van TROMP 2018 gaf Percussion Friends als voorbereiding op het concert van philharmonie zuidnederland met Percossa aan scholen die meededen met het CmK programma een extra workshop, waarin de diverse mogelijkheden met slagwerk en bodypercussie centraal stonden. Het programma van Percussion Friends op school was een verkorte versie van het programma Drum je vrij!. Spetterende afsluiting was het concert van philharmonie zuidnederland met Percossa waaraan de leerlingen een actieve bijdrage leverden.

terug naar overzicht projecten


 

Drum je vrij!

Vrijheid is een onderwerp dat momenteel zeer actueel is, met alle vluchtelingen en de vrijheid van meningsuiting. Taal is daarbij vaak belangrijk. Muziek, bovenal slagwerk, is een oeroude taal die iedereen kan spreken en begrijpen zonder veel moeite. Het educatieve project Drum je vrij!, samengesteld door Stichting Percussion Friends in samenwerking met TROMP, verbindt, stimuleert samenwerking en geeft inzicht in andere culturen.

Drum je Vrij I: 13 & 20 april, Eindhoven, basisscholen De Driesprong, Petraschool
Drum je Vrij II & III: 18, 25 mei, 1, 8, 25 juni 2018, Eindhoven, basisscholen De Driesprong, Petraschool

terug naar overzicht projecten


 

TROMP Zelfgemaakt Schoolplein Orkest

Het Zeer Groot Tromp Zelfgemaakte Schoolplein Orkest (GZSO) is een project voor alle groepen binnen het basisonderwijs (inclusief de kleutergroepen). Een uitdagend project in het kader van TROMP; een muzikaal feest voor kinderen, leerkrachten én bezoekers!

Het project wordt op school uitgevoerd, waarbij op ongebruikelijke instrumenten muziek wordt gemaakt. Cementkuipen, gestemde steigerpijpen, gestemde bierflessen, shakers, klapkokers en klankplanken worden door de workshopleiders meegebracht. Daarnaast wordt er gezongen, gerapt, geklapt en gestampt.   Kenmerk van alle instrumenten is de laagdrempeligheid: kinderen hoeven niet aan muzikale eisen te voldoen om mee te kunnen spelen. Iedere groep krijgt in totaal twee uur (muziek)les.  Eerst als afzonderlijke groep later meer samen met andere groepen.Tenslotte komt iedereen bij elkaar in een 'schoolpleinconcert' voor ouders, buren en bekenden. Theatraal vormgegeven, waarbij gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van de locatie.

Op iedere school  gaan twee workshopleiders aan de slag,  die onder leiding staan van Fort van de Verbeelding.  In 2010 verzorgden zij, in het kader van TROMP, het community- art project Fanfare Dakar Eindhoven.

terug naar overzicht projecten

 


Trompbot

In november 2013 zijn leerlingen van drie scholen begonnen aan het Trompbot project. In totaal bijna 100 leerlingen van het Dr. Knippenberg college (Helmond) het Jeroen Bosch College (Den Bosch) en het D’Oultremontcollege (Drunen) hebben inmiddels een drumrobot gebouwd. In 2014 kregen daarnaast ook VMBO leerlingen de kans om door middel van een techniekproject op een heel andere manier met muziek bezig te zijn: twee tweede klassen van het Fioretti college hebben intussen ook hun Trompbots gebouwd.

De leerlingen gingen een uitdagende opdracht aan: ‘Design en bouw een drumrobot. Fabriceer deze robot en maak een percussie-instrument, componeer een ritme voor meerdere percussie-instrumenten en programmeer een performance met samenspel.’ 

Benieuwd naar de resultaten van dit project? Kijk dan op www.trompbot.nl of download deze video voor een korte impressie.

terug naar overzicht projecten


Jeugdjury

Leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven kiezen tijdens het TROMP concours hun eigen favoriet, samen vormen zij de jeugdjury. Ze volgen de deelnemers vanaf het begin van het concours en schrijven voor iedere kandidaat een juryrapport. In de Finale reiken zij 'De Annelie' uit ten waarde van € 1.000, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP.

terug naar overzicht projecten


TROMP compositiewedstrijd

Componeren voor slagwerk is – wat je noemt – een vak apart. Jonge componisten die studeren aan Nederlandse conservatoria gaan de uitdaging aan en schrijven nieuw werk voor percussie. Alle inzendingen worden tijdens TROMP uitgevoerd door medestudenten. Een vakjury van deskundigen kiest de winnaar van de TROMP compositieprijs. Wat je noemt ultiem aanwezig zijn aan het front van de nieuwe muziek.

Jury TROMP Compositiewedstrijd 2018:

Marijn ten Harmsen van der Beek (voorzitter), Mayke Nas (componist), Bert Palinckx (directeur November Music), Davo van Peursen (directeur Donemus Publishing), Janco Verduin (componist)

Inzendingen:

Leon Haxby (Conservatorium van Amsterdam) - Splat-The-Rat

  • I. Who Even Needs Trees Anyway?
  • II. Four-Hoofed McMonsters
  • III. The Corporate Menace

Uitvoerenden: Bence Csepeli, Yifan Du, Elias Blanco del Prado, Dàniel Bolba Agostinho Sequeira, Nicolò Foron (dirigent)

Karmit Fadael (Koninklijk Conservatorium Den Haag) - Paringsdans           
Uitvoerenden: Antoine Josselin, José Silva

Eveline Vervliet (Fontys AMPA Tilburg) - Spiegel #2
Uitvoerenden: Ines Lacerda, Pedro Paixao, Leonardo Cavalho, Stan van Rixtel

Simon Knighton (Conservatorium van Amsterdam) - Seven Stages of Man

  • I. Infancy
  • II. Schoolboy
  • III. Teenager
  • IV. Soldier
  • V. Justice
  • VI. Old Age
  • VII. San Teeth, Sans Eyes, San Everything

Uitvoerenden: Yifan Du, Kobus Prins, Sekou van Heusden & David Kuijken (piano)

Meer informatie en programmatoelichting TROMP Compositiewedstrijd 2018

Foto: Karmit Fadael, winnaar van de compositiewedstrijd in 2018

terug naar overzicht projecten