TROMP Biënnale: van 10-20 november barst Eindhoven van het slagwerk

Tijdens de 26e TROMP Slagwerk Biënnale barst Eindhoven van het slagwerk in het internationale Concours en in het avontuurlijke Festival.

Aan het prestigieuze Internationale TROMP Slagwerk Concours in Muziekgebouw Eindhoven nemen 28 deelnemers uit 15 landen deel. Vanuit 15 landen komen de beste jonge slagwerkers naar de lichtstad om hun percussiekunsten te vertonen. Naast verschillende rondes van het Concours vinden optredens plaats die samen het TROMP Festival maken. Daarmee is Eindhoven 10 dagen lang de Europese (misschien wel mondiale) hotspot van het slagwerk. Het festivalprogramma opent 12 november om 21.00 uur met een optreden van de band Jungle by Night, die speciaal voor de gelegenheid een sterk op slagwerk gericht programma heeft samengesteld. Agostinho Sequeira, winnaar van TROMP 2020, speelt mee in een aantal nummers. Zondag 13 november brengen Percussion Friends een familieconcert waar bezoekers zelf ook mogen meespelen. Hoe anders is het Lunchpauzeconcert op 17 november. Tijdens deze slagwerk Compositiewedstrijd worden Nederlandse compositiestudenten beoordeeld door een vakkundige jury.

Nieuw tijdens deze biënnale zijn ook de Percussion Sessions op 18 en 19 november. Dit zijn presentaties en uitvoeringen voor iedereen die geïnteresseerd is in slagwerk - of in muziek in het algemeen. De sessies zijn het initiatief van Dominique Vleeshouwers die in 2014 zelf winnaar was van het concours. Op vrijdag 18 november, tijdens de sessies, vindt Toonzetters plaats in de Kleine Zaal, aanvang 19.30 uur - een concertervaring van 20 jonge Nederlandse componisten met een hoofdrol voor slagwerk. Aansluitend is de Effenaar het toneel van A New Dawn, een multidisciplinaire show met telkens wisselende elementen, gemaakt door o.a. breakdancer REDO.

In het Concours vinden 2 voorrondes plaats op 11, 12 en 14 november, en de halve finales op 16 en 17 november. Op zondag 20 november staan de 3 finalisten op het podium van de Grote Zaal. Zij soleren, begeleid door ASKO|Schönberg, in een uitvoering van het nieuwe concert Folly van de Nederlands Canadese componist Trevor Grahl. Solisten en ensemble spelen samen met een video die dan op een groot scherm wordt geprojecteerd. De winnaar van het concours kan een geldprijs tegemoet zien van 15.000 euro.

Programma TROMP 2022

Meer nieuws

  Arthur van der Drift verruilt TROMP voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest

  Na 12 jaar actief te zijn geweest als manager, verlaat Arthur van der Drift TROMP en Muziekgebouw Eindhoven per 1 november 2023.

  Gabriel Michaud wint 1e prijs TROMP 2022

  Cheuk Hin Keith Ng wint 2e prijs; Xiaohui Chen wint 3e prijs; Gabriel Michaud wint ook de Publieksprijs en de Persprijs

  Finalisten TROMP 2022 bekend

  Xiaohui Chen, Gabriel Michaud en Cheuk Hin Keith Ng zijn de finalisten van de TROMP International Percussion Competition 2022!