Over TROMP

Ontdek de grootste slagwerktalenten in de TROMP International Percussion Competition en beleef toonaagevende artiesten uit de hele wereld in het TROMP Percussion Eindhoven festival!

Dr. Ir. Theo Tromp riep in 1970 de Tromp Biënnale in het leven, omdat hij van mening was dat jonge mensen te weinig kansen kregen. Ruim vijftig jaar later is het concours uitgegroeid tot het enige tweejaarlijkse concours voor solo-slagwerk ter wereld en blijft zo dicht bij de oorspronkelijke idealen van zijn oprichter en creëert kansen en een podium, in de breedste zin van het woord, voor jonge slagwerkers uit de hele wereld.

Naast het uitreiken van prijzen en de promotie van laureaten, investeert TROMP ook in nieuw repertoire en publiek voor slagwerk. Iedere editie worden er opdrachtcomposities verstrekt aan vooraanstaande componisten en worden er nieuwe publieksgroepen verleid tot een bezoek aan het festival. Daarnaast reizen TROMP juryleden en laureaten de hele wereld over om masterclasses te geven in het soloslagwerk repertoire tijdens de TROMP Repertoire Days met edities in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou, Tokio en Sao Paulo.

CONCOURS

"I got the opportunity to travel all over the world, meet great people and work with composers."

Dominique Vleeshouwers
TROMP winnaar

De gelukkigen die door de jury worden geselecteerd om ook daadwerkelijk deel te nemen aan het concours, strijden niet alleen voor de prijzen, maar ontmoeten elkaar ook als collega’s. Het TROMP concours is door deelnemers geprezen om de ontspannen sfeer waarin zij hechte vriendschappen sluiten en vaak ook bijzondere samenwerkingsprojecten bedenken.

"Exchanging our ideas and sharing our music was just so inspiring and amazing!”

Maiko Hosada (Japan), deelnemer TROMP Concours

TROMP investeert in de toekomst van haar laureaten, zo biedt TROMP de concourswinnaars allerlei concert engagementen in internationaal gerenommeerde concertzalen en festivals. Onder de laureaten van TROMP bevinden zich gerenommeerde musici als Claire Edwardes (Australië), Kai Strobel (Duitsland) en Agostinho Sequeira (Portugal). Alle prijswinnaars hebben zich bewezen als uitstekende muzikanten, met een ontluikende internationale carrière.

TROMP’s lidmaatschap van de uiterst selecte World Federation of International Music Competitions(WFIMC) dat alleen op uitnodiging kan worden verkregen, geeft blijk van de mondiale erkenning als topconcours: "The level of professional development for the careers of the most talented young percussionists by TROMP is highly admired by the World Federation of International Music Competitions."

 

meer informatie over het TROMP concours

Festival

Het gelijktijdige TROMP festival vindt plaats in Muziekgebouw Eindhoven en andere bijzondere locaties in Eindhoven. Het programma presenteert slagwerk in al zijn facetten met jong talent naast de grootste namen in bijzondere bezettingen en cross-overs, van klassiek tot dance en popmuziek. Voorgaande festivaledities stonden o.a. Glenn KotcheJeff MillsNOISIAHan BenninkGary BurtonStewart CopelandPete LockettKeith CarlockLes Tambours du Bronx en Slagwerk Den Haag op het TROMP podium.

Ook TROMP laureaten worden uitgenodigd om in het festival op te treden, solo, met hun ensembles of projecten, met winnaars van andere concoursen of zelf wereldberoemde musici. Zo trad Alexandre Esperet met zijn Trio SR9 op met het New Yorkse slagwerkensemble Sõ PercussionDominique Vleeshouwerstrad met zijn project Playground op en ontwikkelde de spectaculaire show Marching & Breakin' for TROMP.

De TROMP Finale vormt het spannende en feestelijke slot van het festival. De finalisten en winnaars van voorgaande edities treden op met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg en de winnaars worden bekend gemaakt.

VRIENDEN VAN TROMP

Veel Vrienden van TROMP zorgen tijdens de concoursperiode voor de gastvrije opvang van de concoursdeelnemers in verschillende gastgezinnen.

TROMP heeft in de loop der jaren een vaste vriendenkring opgebouwd. Sinds 1986 heeft deze vriendenkring een hecht verband gekregen in de vorm van een stichting. Doel is vooral de belangstelling voor het TROMP Concours en Festival te vergroten. Dit gebeurt onder meer door het ter beschikking stellen van diverse prijzen, zoals de Publieksprijs.

 


TROMP Percussion Eindhoven wordt mede mogelijk gemaakt door

Adams Musical Instruments, Cultuurstation, Eindhoven News,
Fonds Podiumkunsten, Gravin van Bylandt Stichting
Jan Pustjens Foundation, Kunstloc Brabant,
Prins Bernhard Cultuurfonds, Pustjens Percussion Products,
Slagwerkkrant, Stichting Cultuur Eindhoven,
Provincie Noord-Brabant, VSBfonds, Yamaha,
Muziekgebouw Eindhoven, Vrienden van TROMP.

ORGANISATIE & CONTACT

TROMP Percussion Eindhoven is een co-productie van de stichting TROMP Biënnale &
Muziekgebouw Eindhoven.

Contact

TROMP Percussion Eindhoven
Postbus 615
5600 AP Eindhoven

E. info@tromppercussion.com
T. +31 (0) 40 26 55 666
 

Volg ons via Facebook, Instagram of YouTube of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Fotografie
Claudia Hansen

Vormgeving
Marieke van de Graft

TROMP Team

Algemeen manager:
Arthur van der Drift

Assistent manager:
Coen Floren


Bezoek adres

Jan van Lieshoutstraat 3
5611 EE Eindhoven

Locatie & route
> Bereikbaarheid binnenstad Eindhoven

Stichting Tromp Muziek Biënnale

Bestuurssamenstelling:

Floris Jansen, voorzitter
Jan van Leeuwen, penningmeester
Jan Karel van der Staay, secretaris
Marina Starmans-Gelijns
Annelie Gelijns-Tromp, honorair bestuurslid

Het bestuur is onafhankelijk en onbezoldigd.

 

LOGO DOWNLOAD (.zip)

ANBI
TROMP Percussion Eindhoven is een Algemeen Nut Beogende Instelling