TROMP Educatie
Ritme verbindt ons allemaal, overal ter wereld. Aan de slag met percussie van cementkuip tot 'Body Boem'!
Ontdek de wereld van slagwerk en percussie in onze educatieprojecten voor compositiestudenten en leerlingen ut het basis- en middelbaar onderwijs.

TROMP Percussion Eindhoven maakt zich sterk voor de ontwikkeling van slagwerkers, repertoire en nieuwe aanwas van talenten in de dop. Tijdens het concours en festival, maar ook in de tussenperiode, biedt TROMP veelzijdige educatieve projecten aan, die zijn gericht op percussie, ritme en zelf muziek maken. Van format tot maatwerk, op school of in de concertzaal, en voor alle groepen in het basis- of voortgezet onderwijs.
Bekijk hier bestaande projecten, of neem contact op om nieuwe ideeën te bespreken!
Basisscholen kunnen ook terecht op de website van Cultuurstation voor ons educatieve aanbod.
Voor de educatieve activiteiten werkt TROMP samen met CKE, Culturix, Cultuurstation, Fort van de Verbeelding, Kekketek, Percussion Friends en philharmonie zuidnederland. Daarnaast begeeft TROMP zich binnen een professioneel en internationaal netwerk van docenten, musici en conservatoria.
Educatieve projecten
Scholieren Basisonderwijs:
Scholieren Voortgezet onderwijs:
Studenten Compositie:


Het Schoolplein Orkest
basisonderwijs
Het Zeer Groot Tromp Zelfgemaakte Schoolplein Orkest (GZSO) is een project voor alle groepen binnen het basisonderwijs (inclusief de kleutergroepen). Een uitdagend project in het kader van TROMP; een muzikaal feest voor kinderen, leerkrachten én bezoekers!
Het project wordt op school uitgevoerd, waarbij op ongebruikelijke instrumenten muziek wordt gemaakt. Cementkuipen, gestemde steigerpijpen, gestemde bierflessen, shakers, klapkokers en klankplanken worden door de workshopleiders meegebracht. Daarnaast wordt er gezongen, gerapt, geklapt en gestampt. Kenmerk van alle instrumenten is de laagdrempeligheid: kinderen hoeven niet aan muzikale eisen te voldoen om mee te kunnen spelen. Iedere groep krijgt in totaal twee uur (muziek)les. Eerst als afzonderlijke groep later meer samen met andere groepen.Tenslotte komt iedereen bij elkaar in een 'schoolpleinconcert' voor ouders, buren en bekenden. Theatraal vormgegeven, waarbij gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van de locatie.
Op iedere school gaan twee workshopleiders aan de slag, die onder leiding staan van Fort van de Verbeelding. In 2010 verzorgden zij, in het kader van TROMP, het community- art project Fanfare Dakar Eindhoven.
terug naar overzicht projecten


Body Boem Big Band
basisonderwijs
In dit flitsende ééndaags-muziek-project voor alle groepen gaat de hele school stevige body-beats spelen, zingen en rappen. In korte tijd maken we van de school een swingend geheel en werken we toe naar het hoogtepunt van de dag: een verbindend en hartverwarmend eindconcert!
We delen de school op in drieën: de onder-, midden- en bovenbouw. De kinderen zingen, rappen en spelen stevige body-beats. Aan het einde van de dag vormen zij een tot de verbeelding sprekend orkest van de hele school, van groep 1 tot en met 8, voor iedereen die wil komen kijken.
De Body Boem Big Band kan het uitgelezen vervolg vormen op Het Schoolpleinorkest, waarbij we het enthousiasme voor muziek verder uitwerken. De nadruk ligt nu op body percussion en zang, zonder drempel van instrumenten.
terug naar overzicht projecten


Beat Tunes
basisonderwijs
Coole grooves en verschillende ritme-patronen voor onder-, midden- en bovenbouw worden vooraf aangeleerd en in een hele dag door de Fort workshopleiders in elkaar gevlochten, zodat de hele school het schoolplein op z’n kop drumt!
Dit project van Fort van de Verbeelding in opdracht van TROMP duurt een hele dag. In de twee weken voorafgaand daaraan oefenen de kinderen met hun leerkracht zelf in de klas het online BeatTunes-materiaal. De onder-, midden- en bovenbouw hebben allemaal hun eigen eenvoudige instrument als de Spoon, de Shizzle en het Beatblik die ze voorafgaand van afvalmaterialen maken.
Beat Tunes kan het uitgelezen vervolg vormen op De Body Boem Big Band en Het Schoolpleinorkest. De nadruk ligt nu op zelfgemaakte ritme-instrumenten en online voorbereiding in de klas.
terug naar overzicht projecten


Drum je vrij!
basisonderwijs
Vrijheid is een onderwerp dat momenteel zeer actueel is, met alle vluchtelingen en de vrijheid van meningsuiting. Taal is daarbij vaak belangrijk. Muziek, bovenal slagwerk, is een oeroude taal die iedereen kan spreken en begrijpen zonder veel moeite. Het educatieve project Drum je vrij!, samengesteld door Stichting Percussion Friends in samenwerking met TROMP, verbindt, stimuleert samenwerking en geeft inzicht in andere culturen.
Tijdens de lessen van Drum je vrij! luisteren de kinderen naar en spelen muziek uit verschillende continenten. We besteden aandacht aan het aanleren van de basisvaardigheden van het muziek maken. In 3 blokken van ca. 90 minuten (op verschillende dagen) wordt de slagwerkcultuur van drie continenten doorgenomen: Azië, Afrika en Zuid Amerika. Daarnaast is er een optioneel vierde blok met een slotconcert.
Drum je Vrij! is speciaal voor TROMP ontwikkeld door Percussion Friends. Met het programma wil Percussion Friends verbinden, samenwerking stimuleren, verbreding geven, inzicht in andere culturen geven en op die manier een kruisbestuiving tussen iedereen op deze wereld laten plaatsvinden.


Rhythmix
basisonderwijs
TROMP 2018 presenteerde een muzikale live show vol actie en reactie én vele mooie luistermomenten met muziek van fantastische componisten als Ravel, Sjostakovitsj en Kabalevski. Het concert dompelde leerlingen onder in de uitdagende wereld van het grote klassieke symfonieorkest en de ritmische gedrevenheid van Percossa. Omdat onze jonge concertbezoekers een actieve bijdrage leverden aan het concert was een goede muzikale voorbereiding op school een absolute voorwaarde. Dat kon met het digitale lesmateriaal dat bestond uit filmpjes van de dirigent en de spelers van Percossa: lekker meezingen met het lied Uptown Funk en de tune van de quiz, of volop meebewegen met bodypercussie.
In het kader van TROMP 2018 gaf Percussion Friends als voorbereiding op het concert van philharmonie zuidnederland met Percossa aan scholen die meededen met het CmK programma een extra workshop, waarin de diverse mogelijkheden met slagwerk en bodypercussie centraal stonden. Het programma van Percussion Friends op school was een verkorte versie van het programma Drum je vrij!. Spetterende afsluiting was het concert van philharmonie zuidnederland met Percossa waaraan de leerlingen een actieve bijdrage leverden.

Trompbot
voortgezet onderwijs
In november 2013 zijn leerlingen van drie scholen begonnen aan het Trompbot project. In totaal bijna 100 leerlingen van het Dr. Knippenberg college (Helmond) het Jeroen Bosch College (Den Bosch) en het D’Oultremontcollege (Drunen) hebben inmiddels een drumrobot gebouwd. In 2014 kregen daarnaast ook VMBO leerlingen de kans om door middel van een techniekproject op een heel andere manier met muziek bezig te zijn: twee tweede klassen van het Fioretti college hebben intussen ook hun Trompbots gebouwd.
De leerlingen gingen een uitdagende opdracht aan: ‘Design en bouw een drumrobot. Fabriceer deze robot en maak een percussie-instrument, componeer een ritme voor meerdere percussie-instrumenten en programmeer een performance met samenspel.’
Benieuwd naar de resultaten van dit project? Kijk dan op www.trompbot.nl of download deze video voor een korte impressie.

TROMP Jeugdjury
voortgezet onderwijs
Leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven kiezen tijdens het TROMP concours hun eigen favoriet, samen vormen zij de jeugdjury. Ze volgen de deelnemers vanaf het begin van het concours en schrijven voor iedere kandidaat een juryrapport. In de Finale reiken zij 'De Annelie' uit ten waarde van € 1.000, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP.

TROMP compositiewedstrijd
studenten compositie
Componeren voor slagwerk is – wat je noemt – een vak apart. Jonge componisten die studeren aan Nederlandse conservatoria gaan de uitdaging aan en schrijven nieuw werk voor percussie. Alle inzendingen worden tijdens TROMP uitgevoerd door medestudenten. Een vakjury van deskundigen kiest de winnaar van de TROMP compositieprijs. Wat je noemt ultiem aanwezig zijn aan het front van de nieuwe muziek.
Jury TROMP Compositiewedstrijd 2018:
Marijn ten Harmsen van der Beek (voorzitter), Mayke Nas (componist), Bert Palinckx (directeur November Music), Davo van Peursen (directeur Donemus Publishing), Janco Verduin (componist)
Inzendingen:
Leon Haxby (Conservatorium van Amsterdam) - Splat-The-Rat
- I. Who Even Needs Trees Anyway?
- II. Four-Hoofed McMonsters
- III. The Corporate Menace
Uitvoerenden: Bence Csepeli, Yifan Du, Elias Blanco del Prado, Dàniel Bolba Agostinho Sequeira, Nicolò Foron (dirigent)
Karmit Fadael (Koninklijk Conservatorium Den Haag) - Paringsdans
Uitvoerenden: Antoine Josselin, José Silva
Eveline Vervliet (Fontys AMPA Tilburg) - Spiegel #2
Uitvoerenden: Ines Lacerda, Pedro Paixao, Leonardo Cavalho, Stan van Rixtel
Simon Knighton (Conservatorium van Amsterdam) - Seven Stages of Man
- I. Infancy
- II. Schoolboy
- III. Teenager
- IV. Soldier
- V. Justice
- VI. Old Age
- VII. San Teeth, Sans Eyes, San Everything
Uitvoerenden: Yifan Du, Kobus Prins, Sekou van Heusden & David Kuijken (piano)
Meer informatie en programmatoelichting TROMP Compositiewedstrijd 2018
Foto: Karmit Fadael, winnaar van de compositiewedstrijd in 2018